Over ons

Stichting Finoegristiek 

in liquidatie

OVER ONS

De Stichting Finoegristiek werd in 2013 opgericht, als opvolger van de verenigingen Aluralica en Sankari, die tot dat moment respectievelijk de alumni en de studenten van de opleiding Finoegristiek hadden verenigd.

 

De stichting heeft ten doel:

 

a. het bevorderen van de belangstelling voor de Finoegrische talen en culturen in het Nederlandse taalgebied;

b. het faciliteren van contacten en netwerken tussen geïnteresseerden in de Finoegrische talen en culturen, in het bijzonder alumni en oud-medewerkers van de opleiding Finoegristiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, en het informeren over activiteiten met betrekking tot deze talen en culturen;

c. het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

BESTUUR

De stichting heeft vier bestuursleden:

 

Annelieke Koskinen-Grim

Annelieke is de voorzitter van de Stichting Finoegristiek en was voorheen ook voorzitter van de studievereniging voor Finoegristiek, SVF Sankari. Ze heeft van 2011 tot 2014 Finse taal en cultuur gestudeerd, met een minor in Finoegristiek. Ze woont met haar gezin in Vantaa, Finland

 

Frans van Nes

Frans van Nes is webmaster en penningmeester en was dat laatste ook bij Aluralica, de voorganger van de stichting Finoegristiek. Hij studeerde tussen 1987 en 1994 Finoegrische taalwetenschap en werkt als vertaler van literaire werken en zakelijke teksten, uit zowel het Hongaars als het Estisch. Hij woont in Groningen.

 

Gerard Rijerse

Een bezoek aan een correspondentievriendin in Noord-Karelië in 1966 wekte zijn interesse voor het Fins. Hij overwoog in Finland te gaan wonen, maar er volgde een heel ander leven. In 1975 studeerde hij af in de sociale geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam sindsdien werkte bij een gemeente in allerlei functies, het laatst als adjunct-griffier.

In 1990 pakte hij het Fins weer op bij de docenten Päivi Schot en Lili Ahonen, toen nog op de UvA.  Later ging hij door met een klein vertaalgroepje onder leiding van Päivi, dat drie bundels met Finse verhalen tot stand bracht.

In 2017 werd hij bestuurslid van de Stichting Finoegristiek en sinds maart 2018 is hij tevens secretaris van de Vereniging Nederland Finland. 

Petri Hoogendijk

Petri Hoogendijk is algemeen bestuurslid van de stichting. Hij studeerde tussen 1987 en 1996 Finse taal- en letterkunde in Groningen en Helsinki, met als bijvakken Zweeds en Estisch. Hij werkt als vertaler uit het Fins en houdt zich in brede zin bezig met het Oostzee-Finse gebied, met name Karelië. Hij woont in Groningen.

© Stichting Finoegristiek. Alle rechten voorbehouden.